Retete cafea

Cafea la ibric. Cum se face? Secrete de preparare

Cafea la ibric - Manufaktura The Coffee Shop

Ibricul este cea mai veche invenție pentru preparare a cafelei. Timp de secole, iubitorii de cafea și-au perfecționat priceperea în a face această băutură la ibric. În acest timp, au apărut numeroase rețete, recomandări, tradiții și, bineînțeles, dispute cu privire la modul de preparare a unei cafele delicioase la ibiric.

Cert este că o cafea la ibric a devenit în sine un adevărat ritual: de la alegerea boabelor, la preparare și până la servire, totul este lentoare orientală, inspirație și atenție la detalii.

1. Cum să alegi boabele pentru cafea la ibric

Latte macchiato - Manufaktura The Coffee Shop
Boabe de cafea - Latte macchiato
Cafea la ibric - Manufaktura The Coffee Shop

Tipul de cafea pe care o alegi pentru preparare la ibric este important. În ciuda faptului că mulți susțin că soiul nu contează și că băutura iese  delicioasă indiferent de boabe, experții recomandă pentru ibric boabe Arabica, care sunt mai aromate, în locul celor Robusta ce dau un gust mai puternic și amărăciune pronunțată.

Cât despre prăjire, alege boabe cu un grad de prăjire mediu, altfel gustul cafelei în ceașcă poate părea “ars”. Cu boabele cu un grad de prăjire ușor sau mai întunecat poți doar completa pentru  a echilibra aciditatea și amărăciunea. Cafeaua preparată la ibric tinde spre amărăciune, prin urmare, iubitorilor de aciditate li se recomandă boabe cu prăjire ușoară.

Deoarece cafeaua preparată la ibric se bea nefiltrată, ar trebui să alegi cel mai fin grad de măcinare a boabelor, o  granulație extrafină „aproape prăfoasă”. Regula este simplă – cu cât granulația este mai fină, cu atât băutura va avea un gust mai bogat și intens. La acest pas o râșniță de cafea, manuală sau electrică, va deveni principalul tău asistent, deoarece boabele proaspăt măcinate sunt cheia unui gust minunat și aromei speciale a viitoarei cafele.

2. Cum să alegi ibricul

Cafea la ibric - Manufaktura The Coffee Shop
Ibric special - design unic
Cafea la ibric - Manufaktura The Coffee Shop

Principala cerință pentru ibric este să fie de dimensiuni mici. Într-un vas mare cafeaua își pierde din gust și deseori poate să nu fie preparată suficient de bine. Mărimea ideală este a vasului este cât pentru o porție de cafea, forma ideală având fundul mai larg și marginile conice pe măsură ce se apropie de partea de sus.

Inițial, ibricul era făcut din cupru, dar astăzi poți alege dintr-o  mare varietate materilale. La fabricarea ibricului se foloseste aluminiu, otel, alamă, argint, cupru si chiar argilă.

Cele mai bune materiale recomandate pentru ibric  sunt considerate a fi cuprul – durabilitate și preț accesibil, alama – vas durabil care nu afectează gustul băuturii, așa cum se întâmplă, de exemplu, cu oțelul și argintul, care este folosit pentru a face vase cu adevărat frumoase, elegante care rezistă în timp.

Oricare ar fi materialul pentru care optezi, e important să alegi un ibric cu mâner lung de lemn: va fi mult mai convenabil să prepari cafea și cu siguranță nu te vei arde cu abur, iar pereții vasului trebuie să fie groși.

3. Și apa contează

Una dintre caracteristicile cafelei la ibric este prepararea în apă rece. Cu cât este mai rece, cu atât mai bine – astfel încât gustul și aroma cafelei vor avea timp să se dezvăluie pe deplin. Regula principală este să eviți să folosești apa de la robinet. Asigură-te că apa este rece, moale, fără impurități, mirosuri.

Apa naturală curată este cea mai bună pentru prepararea cafelei la ibric. De asemenea, poți folosi un filtru de casă pentru a pregăti apa pentru cafea. Cu cât este mai moale, cu atât gustul va fi mai fraged. Iar dacă vrei să dai cafelei tale un gust unic și fin, pune un praf de sare în ibric.

4. Atenție la temperatură

Regula de bază pentru prepararea cafelei la ibric este să nu o lași să fiarbă sub nicio formă. De aceea ar trebui să te înarmezi cu răbdare și calm oriental.

În niciun caz nu te îndepăra de aragaz și nu te lăsa distras de altceva: lăsând cafeaua să fiarbă, o vei strica, vei distruge spuma. Fierbe ibricul la foc mic sau pe nisip – acest lucru se poate face chiar și acasă: toarnă un amestec de sare și nisip într-o tigaie adâncă, scufundă ibricul în ea și pune-o la foc mic.

Pentru a nu lăsa cafeaua să fiarbă, întrerupe acest proces ori de câte ori spuma începe să crească. Repetă acest lucru o dată sau de două ori, abia atunci cafeaua va fi gata și suficient de bine pregătită.

5. Spuma

Adevăratul punct culminant al cafelei la ibric este  spuma delicată și densă. În ea se concentrează tot gustul cafelei, in nici un caz nu trebuie eliminată, scoasă sau aruncată. Anume spuma este cea care păstrează aroma delicată a cafelei în ibric.

Stratul de spumă ar trebui să se ridice până la refuz de câteva ori în timp ce se prepară cafeaua. Când este gata, bate ibricul de masă și așteptă puțin să se așeze zațul. Abia acum poți îndepărta spuma, iar secretul este să pui câteva linguri pe fundul ceștii în care urmează să torni cafeaua.

6. Zațul

Când este gata, cafeaua la ibric se toarnă în ceașcă cu tot cu zaț, în niciun caz nu îl strecura prin sită. Dacă măcinarea a fost suficient de fină, zațul nu va pluti la suprafață și nu va strica textura băuturii. Odată ce ți-ai turnat cafeaua în ceșcă (experții recomandă încălzirea ceștii în prealabil), nu o bea imediat. Lăs-o să stea puțin, să se așeze zațul.

7. Ritualul de servire a cafelei la ibric

Cafea la ibric - Manufaktura The Coffee Shop
Cafea la ibric - Manufaktura The Coffee Shop

Pe lângă faptul că ceștile de cafea trebuie să fie calde, e bine să fie  mici de tip oriental, de regulă, din ceramică sau porțelan. Alege un set de cafea special și oferă-ți plăcerea de a servi cafeaua în acest fel deosebit.

Bea si savurează cafeaua încet, fără grabă: ceafeua la ibric  nu se bea din mers, ci trebuie savurată si baută cu înghitituri mici. Dă-ți timp ca să te buburi  de gustul intens și  aroma bogată a cafelei proaspăt preparate.

8. Cele mai bune rețete de preparere a cafelei la ibric

Odată ce stăpânești rețeta clasică de preparare a cafelei la ibric, ești la începutul călătoriei în lumea experimentării și a improvizației. Rețeta clasică poate fi reinventată fără limite. Se echilibrează proporțiile, se adaugă caramel, miere, ciocolată și orice alte ingrediente îți poți imagina.

Îți prezentăm rețeta clasică de preparare a cafelei la ibric și alte câteva variante consacrate ale acesteia.

Cafea clasică la ibric, metoda turcească

Pune cafeaua în ibric și umple pe jumătate cu apă. Așteaptă puțin să iasă bulele de aer, apoi mai adaugă apă, dar nu mai mult decât până în punctul în care ibricul începe să se îngusteze. Pune ibricul la foc mic. După aproximativ un minut, amestecă ușor cafeaua. Fii atent, de îndată ce spuma începe să crească, ia ibricul de pe foc, apoi pune-l iar la loc pe foc mic.  (îți recomandăm repeți acest proces de trei ori, punând și luând ibricul de pe foc, de fiecare dată când spuma se ridică).  Toarnă cafeaua în ceașca preîncălzită. Așteaptă câteva minute pentru ca cafeaua să se așeze – zațul se depune la fund și procesul de saturare a cafelei cu gust și aromă se finalizează. Abia acum cafeaua ta la ibric este gata!

Cafea la ibric cu zahar caramelizat, metoda arabă

Cafeaua cu zahar caramelizat are un gust original. Ingredientele se armonizează și se completează reciproc. Încercă această rețetă, mai ales că prepararea este destul de simplă.

Încălzește puțin ibricul. Toarnă o linguriță de zahăr. Adu zahărul până în punctul în care se caramelizează, menținînd focul mic. Apoi toarnă 100 ml de apă și  fierbe amestecul rezultat. Adaugă 10 grame de cafea măcinată și o lingură de apă rece. Menține cafeaua pe foc  până la apariția spumei. Apoi urmează rețeta clasică. La final, ia ibricul de pe foc, așteaptă puțin și toarnă cafeaua într-o ceașcă preîncălzită.

Cafea la ibric, metoda vieneză

Dacă îți place frișca, vei îndrăgi cafeaua vieneză la ibric.

Pentru a prepara această rețetă ai nevoie de 35 ml cafea clasică la ibric, 20 ml de frișcă de  30-35% grăsime, 5 grame de ciocolată neagră rasă și putin zahăr (după gust). Prepară cafeaua și toarn-o într-o ceașcă. Până se finalizează extracția si se așeazță zațul, bate frișca cu zaharul până formează vârfuri înalte. Pune frișca peste cafeaua fierbinte si presoară ciocolata rasă peste ea.

Cafea la ibric cu gălbenuș bătut

Încearcă această băutură deosebită, rafinată și foarte gustoasă, care poate fi considerată un desert cu drepturi depline.

Pentru această rețetă  ai nevoie de un shot de cafea proaspăt preparată la ibric, un gălbenuș de ou și zahăr după gust. Prepară cafeaua la ibric și toarn-o  într-o ceașcă. Bate gălbenușul până se taie, adăugând o lingură de zahăr sau jumătate de lingură de zahăr pudră. Cafeaua  trebuie să se răcească puțin, altfel  oul se va coagula. Toarnă spuma de gălbenuș peste cafea.

Nu ai comandat inca ceaiurile sau cafeaua Manufaktura?

Foloseste codul manufaktura20 si ai 20 RON reducere la prima ta comanda.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *