Retete cafea

Latte Macchiato: Reteta si sfaturi de preparare

Latte Macchiato - Manufaktura The Coffe Shop

Latte macchiato este fără îndoială unul din modurile favorite de a savura o cafea al italienilor, care au dat iubitorilor de cafea din întreaga lume o băutură unică, cu gust dulce și catifelat  – un shot de espresso scăldat într-o mare de lapte.

În continuare îți prezentăm tot ce trebuie să știi despre Latte Macchiato, sfaturi de preparare de la barista și rețeta pas cu pas pe care să o faci acasă.

Cu puțin exercițiu, boabele de cafea potrivite și instrumentele obișnuite de preparare a cafelei pe care le ai acasă, vei obtine un latte macchiato ca in coffe shop! 

1. Ce este Latte Macchiato?

Reteta latte macchiato - Manufaktura The Coffee Shop
Reteta latte macchiato - Manufaktura The Coffee Shop
Reteta latte macchiato - Manufaktura The Coffee Shop

„Macchiato” se traduce din italiană ca „pătat”. Numele acestei băuturi este dat de o pată de cafea caracteristică care răzbate prin spuma aerisită a băuturii și care poate fi văzută atunci când se servește Latte Macchiato. Acest efect se formează în timpul procesului de preparare, datorită turnării espresso-ului fierbinte în laptele spumat.

2. Sfaturi de preparare pentru un Latte Macchiato perfect

2.1 Cum alegi boabele de cafea pentru un macchiato perfect?

Latte macchiato - Manufaktura The Coffee Shop
Boabe de cafea - Latte macchiato
Boabe de cafea - Latte Macchiato

Proporția de cafea în această rețetă este mică, și are scopul de a da doar o notă de gust, de aceea, pentru prepararea Latte Macchiato, se recomandă  boabele de cafea arabica.

Ideale pentru Latte Macchiato sunt boabe de cafea 100% Arabica. Dar, în același timp, te poți descurca și fără monosorturi scumpe, întrucât în băutura finită predomină gustul de lapte. Experții recomandă un amestec de amestec de Arabica + Excelsa, care dau băuturii o aromă interesantă de fructe. Pentru același rezultat, noi îți recomandăm să alegi un blend deosebit cu note fructate.

Gradul de părjire prăjire al boabelor de cafea poate fi  moderat – dark, dar totuși nu mai puternic decât cel al prăjirii vieneze. Cât despre gradul de măcinare, acesta depinde foarte mult de metoda prin care se prepară shot-ul de espresso.

2.2 Reteta latte macchiato

Latte Macchiato, atunci când este pregătit corespunzător, este aranjat în trei nivele: laptele se va așeza în partea de jos a paharului,  apoi espresso, iar stratul de sus va fi completat cu o spumă densă și persistentă. Aceste straturi se amestecă ușor la prima atingere cu lingurița.

Ingrediente latte macchiato

1/3 lapte spumat, 1/3 espresso și 1/3 spumă de lapte.

Pentru a-l pregăti, laptele  se spumează mai întâi și se toarnă într-un pahar înalt. Apoi se toarnă un shot de espresso în centrul laptelui, iar deasupra, în mod organic se va ridica spuma de lapte . Laptele, cafeaua și spuma formează trei straturi și dau un gust ușor de espresso cu un aftertaste dulce și cremos de lapte. 

Interesant este faptul că gustul unui Latte Macchiato poate varia. Acest lucru se datorează diferenței care se admite în proporțiile acestei băuturi. În fiecare țară și chiar si într-o cafenea, aceste propoții variază, respectiv și gustul. Barista austrieci oferă un Latte macchiato delicat cu un raport de 1:1. Europenii servesc același latte macchiato cu proporții de 1:1,5 (espresso, lapte). Italienii însă preferă un gust mai puternic, ei pornind de la proporția – 2: 1. Indiferent de compoziție, toți urmează aceeasi structura în trei nivele pentru prepararea Latte Macchiato. 

Latte Macchiato se servește în mod tradițional într-un pahar de latte înalt, cu pereți groși, rezistenți la căldură. În unele țări, Latte Macchiato se servește cu o lingură lungă, în altele se servește cu un pai pentru a nu amesteca straturile.

Te încurajăm să experimentezi și să găsești proporția ideală pentru tine.

Nu ai comandat inca ceaiurile sau cafeaua Manufaktura?

Foloseste codul manufaktura20 si ai 20 RON reducere la prima ta comanda.

2.3 Cum sa prepari latte macchiato acasa fara aparat

Prepara acasa un latte macchiato in 3 straturi! E mai usor decat pare.

Pentru asta ai nevoie de ibric și blender.  Și desigur, de boabe de cafea arabica proaspăt măcinate. Ar fi bine să le macini chiar înainte de preparare, astfel vei profita de toată aroma cafelei. Lapte trebuie să fie cu conținut de grăsime de cel puțin 3,2%  și scorțișoară pentru servire. 

Pentru o porție ai nevoie de 150 ml de Lapte (cu conținut de grăsime de 3,2% și mai mult), 55 ml de apă, 1.5 linguriță  de cafea măcinată, 1 vârf de scorțișoară praf.

Acum important e să urmezi pașii de preparare:

Prepară un shot de espresso la ibric: potrivește o linguriță jumătate de cafea măcinată și apa și pune-l la foc mic. Amestecă continuu, iar când cafeaua incepe sa se ridice, ia de pe foc pentru a împiedica fierberea cafelei. Repetă acest pas de două, trei ori. 

Filtrează cafeaua preparată printr-un filtru de hartie sau strecurătoare cu sită fină pentru a îndepărta zațul. Toarnă cafeaua înapoi în ibric și lasă-l pe aragaz la cel mai mic foc posibil pentru a menține astfel cafeaua caldă. 

Încălzește laptele la doar 50-70°C, verifică cu un termomentru alimentar, dacă nu ai un astfel de termometru, atunci urmărește când se ridică primul abur ușor din lapte, atunci scoate-l de pe foc. Acest lucru este importat: laptele trebuie să fie fierbinte, dar nu fiert. Este recomandat ca temperatura laptelui sa fie mai mica decat cea a cafelei.

Bate laptele cu un mixer sau blender timp de aproximativ 4 minute până când se formează o spumă pufoasă, ușoară și aerisită. Același rezultat îl poți obține și cu o presă franceză, poți spuma laptele ridicând și coborând energic pistonul.

Toarnă cu grijă laptele spumat într-un pahar special de sticlă cu mâner. Apoi toarnă încet cafeaua fierbinte deasupra. Important: în momentul turnării cafeaua trebuie să fie mai fierbinte decât laptele spumat, abia așa, din cauza diferenței de temperatură și densitate se va așeza între lapte și spuma de lapte. Presară desupra scorțișoară măcinată și servește imediat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *